In de media is volop aandacht voor het opsporen van loden leidingen. Onze lood-in-water-test kan daarbij goed van pas komen.
Hieronder enkele links naar nieuwsberichten over lood:
Kabinet komt met verbod op loden leidingen voor kindlocaties en huurwoningen. Lees hier de info op Rijksoverheid.nl of een artikel in Vakblad H2O
NH-TV kwam bij ons bezoek om het water van een woning in Oostzaan te controleren. De bewoonster heeft eerst zelf een kwalitatieve test uitgevoerd. Duidelijk is dat deze 'huis-, tuin- en keukentesten een stuk minder betrouwbaar zijn en dat ze je ook op het verkeerde been kunnen zetten. Ons advies: als je je zorgen maakt over lood in je installatie, volg eerst ons stappenplan en beoordeel daarna of een betrouwbare test van Het Waterlaboratorium je verder kan helpen.
In Amsterdam geldt een foto van een loden leiding nu ook als voldoende bewijs om de leidingen te laten vervangen door de woningverhuurder. Een lood-in-water-test is daarom niet altijd nodig. Als u geen in uw woning geen loden leidingen zichtbaar zijn maar u vermoedt wel dat deze aanwezig kunnen zijn dan kan een lood-in-water test helpen om deze toch op te sporen.
Lees hier het artikel van AT5 : Foto van loden leiding nu voldoende bewijs voor vervanging
VPRO/HUMAN onderzoeksprogramma ARGOS met beelden vanuit ons laboratorium: Minister Ollongren: Huiseigenaar mag loden waterleiding verzwijgen bij verkoop
NOS : Gemeente Amsterdam wacht niet meer af en gaat zelf loden leidingen opsporen
De Groene Amsterdammer: Huiseigenaren mogen loden waterleidingen verzwijgen bij de verkoop
Als huiseigenaar wil je weten of er nog loden leidingen in je woning aanwezig zijn zodat je zelf aan de slag kunt om ze te verwijderen en er zeker van te zijn dat het drinkwater veilig is. Als huurder ben je daarbij afhankelijk van de verhuurder. Ook in de media wordt de manier van meten en bemonsteren als punt van aandacht genoemd. Goede voorlichting welke methode je in welke situatie moet gebruiken is dan ook zeer belangrijk. De lood-in-water-test die wij hier aanbieden is primair bedoeld om de aanwezigheid van loden leidingen aan te tonen en niet om een gemiddelde concentratie lood vast te stellen die je als consument binnen krijgt. Bij de lood-in-water-test is het belangrijk dat de instructie over de monstername goed wordt opgevolgd. Dat betekent dat je er voor moet zorgen dat je het water bemonsterd uit het deel van de leidinginstallatie dat een langere tijd (6-8 uur) in contact is geweest met de loden leiding. Om de kans te vergroten dat je dat deel van de installatie bemonsterd waar het lood zit kun je er voor kiezen meer monsters te nemen en dus een groter deel van je installatie te bemonsteren.